Kúpiť skateboard – e-shop

Sprievodca výberom
skateboardov


Skateboard  >  Ako vybrať longboard?

Ako vybrať longboard?

Novinkou, ktorá frčí medzi skateboardistov, sú longboardy. Ako vybrať ten správny?

Čo to vlastne longboard je? Na prvý pohľad vyzerá ako bežný skateboard, ale je dlhší (no, už podľa mena"long") a predovšetkým má zvyčajne väčšie a mäkšie kolesá, než klasický skateboard.

Inak je väčšinou okolo 1 m dlhý longboard snahou o spojenie pôžitku z jazdy na skateboarde a surfe. Niektorí jazdci sa na ňom cíti aj ako na snowboarde. Každopádne všetky tieto športy majú veľa spoločného a veľa longboardistů jazdí na snowboarde a surfuje.

Originálne longboard je vyrobený z kanadského javora, naraziť môžete aj na lacnejšie a menej kvalitné dosky z javora čínskeho.

Ako vybrať longboard práve pre mňa

Pri výbere longboarde vyberáte podľa dosky, truckov (to sú kovové rúrky medzi kolieskami) a podľa kol.

Typy longboardových dosiek

Dosky sa líši podľa dĺžky, šírky a zahnutie (concave). Longboardová doska môže byť rovná, alebo pozdĺžne prehnutá.

Chcem jazdiť tak nejako normálne

Pre takéto bežné jazdenie sa hodia carvingová dosky. Sú to mäkšie dosky a v spojení s mäkšími kolieskami sú ideálne na každodenné jazdenie po meste. Budú aj stabilný pre freeride.

Chcem robiť viac trikov

Pre triky, najmä dancing, sú ideálne dlhšie a užšie dancing dosky. Sú tiež pružnejšie, ale horšie ovládateľné.

Najmenšími zástupcovia sú tzv cruisery, určené pre pohodlné jazdenie po meste. Pre zjazdy sú najvhodnejšie tvrdé downhill longboardy.

Vyberte si z longboardov v e-shope.

Zdieľajte článok



Odporúčame skateboardy






Ďalšie novinky

Skateboard alebo longboard?

Vyberáte si novú dosku na poriadnu jazdu? Potom sa zrejme rozhodujete medzi skateboardom a longboardom. Ktorý je pre vás vhodnejší?

Tipy na slovenské skateparky

Je krásne a láka vás to na skateboard? Čo vyskúšať niektorý zo skateparkov, napríklad v Malackách, Rajci, Liptovskom Mikuláši či Piešťanoch?

Penny board - trošku iný skateboard

Penny board je menší typ skateboardu s nízkou hmotnosťou aj cenou, stabilný, vyrobený z plastu a bez gripu. Predstavuje ideálny dopravný prostriedok do mesta, pretože sa zmestí do batohu.

všetky novinky